Tips voor het gebruik van muurverf
Muurverf kopen
Muurverf kopen doe je pas nadat je hebt opgemeten hoeveel vierkante meter je wilt schilderen. Schilder je maar één muur of heb je een groter project? Verschillende muurverf kleuren kun je kant en klaar kopen, maar ook laten mengen. Als je later verf moet bijkopen heb je kans op kleurverschil. In de verfspeciaalzaak wordt je geadviseerd over de benodigde emmers verf op basis van de vierkante meters die je er mee wilt verven.
Bedenk ook vantevoren welke glansgraad je op de muur wilt. Ga je voor extra mat met een krijtverf uitstraling, gewoon mat of zijdeglans? Professionele merken hebben vaak een goede muurverf in het assortiment met een goede dekking.
Koop ook een goed gereedschap, zoals een roller en (blok) kwast om de muurverf aan te brengen. Een vachtroller werkt in de meeste gevallen goed. Twijfel je? Vraag dan advies in de verfspeciaalzaak.
Voorbehandeling
Zorg dat de muren en andere te verven oppervlakken schoon zijn, en dat je overal goed bij kunt. Dicht eventuele gaten of oneffenheden in de muur met een vulmiddel. Werk dit glad af in het geval van een gladde muur. Dep na met een spons in het geval van een muur met structuur. Laat dit goed drogen. Voor een goede dekking behandel je zuigende muren voor met een voorstrijkmiddel zoals Avis Fixeergrond.
Kit plinten af voordat je gaat schilderen, dat geeft een mooie strakke uitstraling aan het eindresultaat.
Uiteraard zorg je er voor dat de verf niet op plekken terecht kan komen, waar deze niet hoort. Plak randen van aangrenzende muren of plafonds, kozijnen en plinten af met schilderstape, bedek vloeren en meubels met afdekfolie.
Aanbrengen plafondverf of muurverf
Zorg er allereerst voor dat de ruimte goed geventileerd is voordat je begint. Twijfel je over de ventilatie of is ventilatie niet mogelijk? Draag dan een mondmasker.
Met een kwast verf je eerst de buitenranden van de muur binnen het oppervlak dat je wilt verven. Werk in blokken van ongeveer 1 m2. Breng de muurverf niet te dik aan en rol deze goed uit, zowel horizontaal als verticaal. Werk met de blokken van boven naar beneden en nat in nat. Dit houdt in dat je er voor zorgt dat de verf van het aangrenzende vlak nog niet droog is als de blokken verbonden worden. Stop nooit met verven halverwege een muur, maar werk muren in zijn geheel af. Rol tenslotte de muur in zijn geheel van boven naar beneden af om een egaal resultaat te krijgen.
Heb je toch wat muurverf geknoeid? Geen probleem, als de spetter nog nat is verwijder je deze eenvoudig met een natte doek van harde ondergronden. Zie je het pas als de verf al droog is, krab dan de verf voorzichtig van de ondergrond af en reinig na met een natte doek.
Afwerking
Wacht tot de muur in zijn geheel droog is, voordat je een eventuele tweede laag aanbrengt. Muurverf is in het algemeen sneldrogend, maar als een ruimte vochtig is kan het langer duren voordat de muur droog is. Gebruikte en niet schoongemaakte rollers en kwasten kun je in een gesloten plastic zak bewaren tussen twee lagen in.
Haal het afplaktape weg zodra de muur droog is en je zeker weet dat je geen extra laag aan hoeft te brengen. Des te langer je wacht, des te groter is de kans dat het gaat scheuren en je het er lastig af krijgt.
Maak na het laatste gebruik de rollers en kwasten schoon met lauwwarm schoon water. Zorg er wel voor dat je het uitgespoelde water niet in het riool laat verdwijnen, maar vang dit op en laat dit indrogen. Bewaar resten van de muurverf in de originele verpakking en zorg dat de deksel goed sluit en er geen lucht meer bij het product kan. Lege en uitgedroogde verfemmers en blikken mogen bij het huisvuil. Vloerbare verfresten mogen alleen via het klein chemisch afval (KCA) verwijderd worden.