Sinaasappelhuid effect bij verven
Wat is het en hoe voorkom je het?
Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele schilder, de kans is groot dat je maken krijgt met een sinaasappelhuid effect bij het schilderen. Het is een veelvoorkomend probleem bij verven en het kost nogal wat moeite om dit effect weer te herstellen. In deze blog gaan we dieper in op wat sinaasappelhuid effect is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen. Toch een sinaasappelhuid effect? Je leest ook hoe je deze kunt corrigeren. Maar zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Lees verder om meer te weten te komen over sinaasappelhuid en hoe je het kunt vermijden en oplossen.
Wat is het sinaasappelhuid effect?
Het sinaasappelhuid effect (vanaf nu simpelweg sinaasappelhuid genoemd) is een term die wordt gebruikt om een onregelmatige, bobbelige textuur op een geverfd oppervlak te beschrijven. Het lijkt op de textuur van een sinaasappelschil vandaar de naam ‘sinaasappelhuid’. Een sinaasappelhuid ontstaat tijdens het verven. Het is een veel voorkomend probleem dat de kwaliteit van je werk beinvloedt. Het corrigeren ervan is tijdrovend en frustrerend. Het is dus belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn die een sinaasappelhuid veroorzaken. Als je begrijpt hoe de sinaasappelhuid ontstaat kun je deze voorkomen en sneller en effectiever reageren op het probleem.
Hoe het eruit ziet en aanvoelt
Sinaasappelhuid heeft een duidelijk herkenbare textuur die lijkt op de schil van een sinaasappel. Het oppervlak heeft een onregelmatige, bobbelige uitstraling en voelt meestal ruw aan als je er overheen strijkt. Over het algemeen is sinaasappelhuid duidelijk zichtbaar en geeft het een minder mooie uitstraling van het oppervlak. Als je met je hand over de textuur wrijft, voelt het oppervlak ongelijkmatig en ruw aan. In sommige gevallen kan de textuur zelfs schuurpapier-achtig aanvoelen. Deze onregelmatige textuur maakt het zeer lastig een gladde, professionele afwerking te bereiken
Wat veroorzaakt een sinaasappelhuid?
Een sinaasappelhuid is mogelijk op vrijwel elk geverfd oppervlak, inclusief muren, houtwerk, en metaal. Het is dus niet de ondergrond die de sinaasappelhuid veroorzaakt. Maar wat is het dan wel?
Grote oppervlakken die te snel drogen
Het komt vooral voor bij het verven van grotere oppervlakken, zoals muren en plafonds, waarbij verf vaak wordt aangebracht met behulp van een verfroller of een verfspuitpistool. Als er onvoldoende verf aan de roller zit, die al deels ingedroogd is ontstaan oneffenheden.
Te snel een volgende laag verf aanbrengen
Sinaasappelhuid komt ook vaak voor bij het aanbrengen van meerdere lagen verf zonder de onderliggende lagen volledig te laten drogen, waardoor de verf niet goed kan hechten en een onregelmatige textuur kan ontstaan. Wacht altijd tot de eerste laag volledig droog is. Volg hiervoor de instructies op de verpakking, daar staat altijd een tijd op die aangehouden moet worden voor overschilderen.
Manier van verven
Verf kan worden aangebracht met een verfroller, kwast of verfspuitpistool, afhankelijk van het type oppervlak en het gewenste resultaat.
- Verfroller Bij het gebruik van een verfroller is het belangrijk om de juiste maat roller te kiezen voor het oppervlak en de juiste structuur van de roller Zo kun je watergedragen verf beter niet met een schuinroller, maar beter met een viltroller aanbrengen.. Ook helpt het om de verf gelijkmatig en in één richting aan te brengen om de kans op sinaasappelhuid te minimaliseren.
- Kwast Bij gebruik van een kwast is het belangrijk om een goede kwaliteit kwast te gebruiken en de verf gelijkmatig en zonder te veel druk aan te brengen. Breng niet te dikke lagen aan en zorg dat de kwast steeds voldoende verf bevat.
- Verfspuitpistool Bij gebruik van een verfspuitpistool is het belangrijk om de juiste spuitmond en de juiste verfconsistentie te kiezen en om de verf in gelijkmatige, overlappende bewegingen aan te brengen. Als de verf te dik is of als het spuitpistool te ver van het oppervlak wordt gehouden, kan er sinaasappelhuid ontstaan.
- Verdunnen Als de verf in de verkeerde verhouding verdund wordt kan sinaasappelhuid ontstaan.
Schilderen in de verkeerde omstandigheden
Als verf te snel droogt, bijvoorbeeld in een warme droge omgeving ontstaat ook een sinaasappelhuid. Maar niet alleen warmte zorgt voor te snelle droging, ook te veel luchtstroom kan hier debet aan zijn. Probeer dus de omstandigheden waarin je schildert te controleren en aan te passen.
Het voorkomen van sinaasappelhuid
Gelukkig kan op verschillende manieren het ontstaan van sinaasappelhuid bij het verven worden voorkomen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen. Als je de paragraaf over de oorzaken goed hebt gelezen, dan komen ze je waarschijnlijk bekend voor, draai de oom en je hebt vaak de oplossing:
- Kies de juiste verfsoort: sommige verfsoorten zijn gevoeliger voor sinaasappelhuid dan andere. Watergedragen verven drogen in het algemeen sneller dan synthetische verven.
- Verdun de verf indien nodig: als de verf te dik is, kan dit bijdragen aan het ontstaan van sinaasappelhuid. Verdun de verf met de juiste hoeveelheid verdunningsmiddel volgens de instructies op de verpakking.
- Gebruik de juiste gereedschappen: kies de juiste kwast of roller voor het oppervlak en gebruik alleen een verfspuitpistool als dit geschikt is voor het type verf en oppervlak.
- Breng de verf gelijkmatig aan: zorg ervoor dat de verf gelijkmatig en in één richting wordt aangebracht. Voorkom het aanbrengen van verf in onregelmatige patronen.
- Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht.
- Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen. Werken in de volle zon is ook niet aan te raden. Kun je de omstandigheden niet beïïvloeden? Gebruik dan Avis Drogingsvertrager. Dit zorgt er voor dat de verf langer verwerkbaar is en minder snel droogt. Avis Drogingsvertrager voeg je heel gemakkelijk toe aan de verf. Volg altijd de aanwijzigen op het etiket.
Het gebruik van drogingsvertrager vermindert de kans op sinaasappelhuid, maar houd ook altijd de andere tips om sinaasappelhuid te voorkomen in gedachten, zoals het aanrbengen van een gelijkmatig laag verf. Avis drogingsvertrager gecombineerd met de juiste aandacht voor andere preventieve maatregelen tegen een sinaasappelhuid geeft een mooi glad eindresultaat!
Heb je na het lezen van dit blog toch last van een sinaasappelhuid effect bij verven ? Lees dan ons blog over het oplossen van een sinaasappelhuid effect ‘Hoe herstel je verfwerk met een sinaasappelhuid effect?‘