Siliconenvervuiling in verfwerk
Wat is het en hoe los je het op?
Heb je ooit geprobeerd om een glad oppervlak te schilderen om vast te stellen dat de verf niet goed hechtte? Dan heb je mogelijk te maken gehad met siliconenvervuiling. Siliconenvervuiling is een veel voorkomend probleem bij verven en kan leiden tot slechte hechting en blaarvorming. Enige optie om het werk weer goed te krijgen is het herstellen, en dat kost tijd en geld. Soms moet je zelfs helemaal overnieuw beginnen. Lees hier hoe je een siliconenvervuiling kunt herkennen, voorkomen en verwijderen.
Wat is siliconenvervuiling en hoe herken je het?
Een siliconenvervuiling is de aanwezigheid van siliconen op het oppervlak dat moet worden geverfd. Siliconen zijn vaak te vinden in materialen die worden gebruikt in de bouw, zoals lijmen, kitten, smeermiddelen en afdichtingsmiddelen. Siliconen worden gebruikt vanwege hun waterafstotende en niet-hechtende eigenschappen, maar juist deze eigenschappen veroorzaken een probleem voor het schilderen. Als siliconen op het oppervlak achterblijven door gebruik van siliconenhoudende stoffen of overgedragen worden via de handen op het te schilderen oppervlak en het dit niet wordt herkend, dan gaat verf na korte tijd bladderen door slechte hechting en blaarvorming.
Een siliconenvervuiling kan zich op verschillende manieren uiten en is te herkennen aan verschillende symptomen.
- Slechte hechting: Als de verf niet goed hecht en gemakkelijk afbladdert kan dat een teken zijn van siliconenvervuiling.
- Blaarvorming: Als er blaren op het oppervlak ontstaan na het schilderen kan dit duiden op siliconenvervuiling.
3. Glansverschillen: Als de verf op sommige plekken glanst en op andere plekken dof lijkt kan dit dit komen door een siliconenvervuiling.
4. Verf die niet uithardt: Als de verf na een normale droogtijd nog steeds zacht aanvoelt en niet uithardt kan een siliconenvervuiling de reden zijn.
Des te eerder je een siliconenvervuiling herkent, des te sneller je het probleem aan kunt pakken. Als je een besmetting te laat herkent, dan heb je grote kans dat je het hele oppervlak weer kaal moet maken en opnieuw schilderen.
Hoe voorkom je een siliconenvervuiling?
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om een siliconenvervuiling te voorkomen. Hier zijn enkele tips:
- Schoonmaken en ontvetten: Het is altijd belangrijk om het te schilderen oppervlak grondig te reinigen en ontvetten met bijvoorbeeld Avis B-Clean voordat je gaat schilderen. Dit vermindert de kans op besmetting door vuil en stof dat siliconen bevat.
- Gereedschap en apparatuur reinigen: Reinig gereedschap en apparatuur, zoals kwasten, rollers of schuurmachines, die mogelijk in contact zijn geweest met siliconenproducten goed voordat je ze gebruikt om te schilderen. Hiermee voorkom je dat siliconen zich verspreiden.
- Vermijd contact met siliconenproducten: Probeer vlak voordat je gaat schilderen contact met siliconenproducten te vermijden. Denk hierbij aan afdichtingsmiddelen, kitten, smeermiddelen en lijmen.
Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op een siliconenvervuiling verkleinen. Herstellen is vaak een tijdrovende en kostbare klus zoals je hieronder kunt lezen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook in dat geval is dat maar al te waar.
Hoe verwijder je een siliconenvervuiling?
Het verwijderen van een siliconenvervuiling is best lastig. Met de stappen hieronder heb je de grootste kans om de besmetting te verwijderen. Is de besmetting hardnekkig, herhaal dan de behandeling of roep de hulp van een professional in.
- Verwijder de loszittende delen van de aangetaste verf met behulp van een verfkrabber of borstel. Let er op dat je deze verfkrabber of borstel goed reinigt voordat je deze voor een andere verfklus gebruikt, anders breng je de siliconenvervuiling mogelijk over.
- Maak het oppervlak grondig schoon om alle resten van siliconenproducten te verwijderen. Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor het verwijderen van siliconen zoals Avis Siliconenverwijderaar. Je kunt het gebruiken op verschillende oppervlakken, waaronder verf, glas en kunststof. Hier zijn de stappen die je kunt nemen om Avis Siliconenverwijderaar te gebruiken om een siliconenvervuiling op te lossen:
- Breng Avis siliconenverwijderaar aan op het aangetaste oppervlak en laat het enkele minuten intrekken.
- Gebruik een schone doek om het oppervlak te reinigen en verwijder alle resten van het product.
- Herhaal deze stappen zonodig totdat alle sporen van siliconen volledig zijn verwijderd.
- Spoel het oppervlak af met schoon water en laat het drogen voordat je het opnieuw gaat schilderen.
- Breng Avis Multiprimer aan op het oppervlak om de nieuwe verf beter te laten hechten.
- Als de Multiprimer droog is geef je het oppervlak een nieuwe laag verf. Check altijd of er geen siliconenbesmetting in de geopende verfpot heeft plaatsgevonden via de kwast. Lees hier hoe je een siliconenbesmetting in je verfpot oplost zonder een nieuwe pot verf te hoeven aanbreken. Controleer goed of de multiprimer en de verf goed hechten.
Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van Avis siliconenverwijderaar zorgvuldig op te volgen en beschermende kleding en handschoenen te dragen bij het gebruik van dit product.
Het gemak van Avis Siliconenverwijderaar
Avis Siliconenverwijderaar is een product dat speciaal is ontworpen om siliconenvervuilingen op te lossen en het biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere methoden. Het product is makkelijk in gebruik met toepassing op verschillende oppervlakken, waaronder verf, glas en kunststof. Bovendien is Avis siliconenverwijderaar veilig en effectief, waardoor je snel en gemakkelijk van siliconenvervuilingen af komt zonder je zorgen te maken over beschadiging van het oppervlak.
Door Avis siliconenverwijderaar te gebruiken, ziet je verfwerk er mooi en duurzaam uit en blijft het er ook mooi uitzien.